Deşi cea mai mare parte din cerneală rămâne între dermă şi epidermă, o porţiune din rest ajunge să fie înlăturată de sistemul imunitar, iar conform echipei de cercetători de la European Synchrotron, acest aspect ar putea reprezenta o problemă, pentru că nu se ştie ce poate face corpului, mai ales în cazul în care sistemul imunitar este slăbit.
Astfel, compoziţia pigmenţilor poate avea un efect nebănuit asupra corpului. Spre exemplu, poate conţine impurităţi, conservanţi sau contaminanţi precum nichelul, cobaltul, cromul sau manganul, relatează Science Alert.
De asemenea, reacţiile alergice la tatuaje nu sunt neobişnuite.
„Ştiam deja că pigmenţii de la tatuaje pot ajunge la nodulii limfatici datorită dovezilor vizuale: aceştia adoptă culoarea pigmenţilor. Este un răspuns al corpului pentru a curăţa locul de intrare al tatuajului”, precizează Bernhard Hesse, unul dintre membrii echipei. „Ce nu ştiam este că aceştia o fac sub formă de nanoparticule, care nu au acelaşi comportament ca microparticulele. Şi aceasta este problema: nu ştim cum nanoparticulele reacţionează”, adaugă acesta.
Totuşi, tatuajele nu sunt neapărat dăunătoare. Studii anterioare au arătat că mai multe tatuaje duc la un sistem imunitar întărit, pentru că aceste particule îl antrenează să răspundă mai eficient.
Mă mult decât atât, studiul poate ajuta la determinarea efectelor altor substanţe, precum cosmeticele şi loţiunile de plajă, care, la fel ca mulţi pigmenţi ai tatuajelor, conţin dioxid de titan.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum arată tatuajele oamenilor de ştiinţă? Marile lor pasiuni le-au imprimat pe piele
Ce se întâmplă cu pielea ta în timpul realizării unui tatuaj? (VIDEO)
Tatuajele pot provoca o serie de boli care pot fi letale